A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1977_02_05_33p.txt

ÉPÜLETEK, TELEFONOK, TELEXEK

Postai tervek a megyében

Mérsékelten fejlődött a postai szolgáltatás Bács-Kiskun megyében a IV. ötéves tervidőszakban, öt kispostaházat adtak át, Kecskeméten 150 állomásos géptávíró központot, a kalocsai tévé-nézők örömére pedig - ideiglenes jelleggel - Csávolyon átjátszó adót helyeztek üzembe. A külterületi kézbesítés új rendszerére is az 1971-75. közötti időszakban tértek át.

- A posta V. ötéves terve tartalmasabb az előzőnél, de továbbra sem elégíti ki teljes mértékben a jogos igényeket. A felmérések szerint például harminc kispostaházat kellene felújítani, felépíteni, de csak hatra van pénz. így Szankon, Sükösdön, Baján, Csikérián, Fülöpszálláson és Bácsbokodon adnak át kispostaházat 1980-ig, a csikériait még ebben az évben. régóta húzódik már az új kecskeméti posta építése. A kiviteli terv ez év áprilisára készül el, s az elképzelések szerint a BÁÉV még az idén megkezdi az építést. A hétezer vonalas távbeszélő központot 1980. novemberében kell átadni. Addig is - a BHG által gyártott készülék érkezésének függvényében - vagy még az idén, vagy pedig 1978. elején bevezetik a beszélgetések három percenkénti számlázását. Valamelyest enyhülnek majd a széchenyivárosi gondok, mert jövő év elején 400 állomás bekötésére alkalmas központot telepítenek. A helyiséget a városi tanács bocsátja a posta rendelkezésére.

- Baján jelenleg is kézikapcsolású, korszerűtlen a távbeszélő központ és nem felel meg a követelményeknek a légvezetékes hálózat sem. Jó hír, hogy még ebben az ötéves tervidőszakban megkezdik egy új crosbar központ építését, a posta épület bővítésével együtt, de az átadás csak 1982-ben várható. A 130 millió forintos költséggel épülő új központ háromezer állomás befogadására lesz alkalmas az elképzelések szerint, ugyanis a vázlatterv is csak május 31-ig készül el. Később a távhívásba is bekapcsolják a bajai telefonokat és az építéssel egyidejűleg a légvezetékek helyett kábeleket fektetnek le.

- A posta szakemberei Soltvadkerten Dunavecsén, Kecelen, Fülöpszálláson és Szabadszálláson szerelnek föl 240 állomásos telefonközpontot az V. ötéves tervben. Légvezeték helyett kábelen lehet majd telefonösszeköttetést létesíteni Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa, Kiskunmajsa és Kiskunhalas, valamint Kecskemét és Lajosmizse között. Belterületen is szüntetnek meg légvezetéket: Kiskőrösön, Kunszentmiklóson, Kiskunfélegyházán és Kalocsán.

- Évente harminc-harmincöt telex igénylőt kapcsolnak be az országos hálózatba.

B J.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.