A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1977_01_12_66p.txt

A KGST-BIZOTTSÁGOK MUNKÁJÁRÓL

Egy év eredményei az együttműködésben

(Részlet a cikkből...)

A POSTAI és távközlési állandó bizottságban legnagyobb munka kétségkívül a tagországok komplex hírközlésrendszere tervének kidolgozása volt. A múlt év májusában, a budapesti ülésen aláírt megállapodás szerint - amely egyben hosszútávra megszabja a bizottság és a tagországok legfontosabb teendőit - 1990-ig, ötéves tervek alapján fokozatos fejlesztéssel kialakítják a KGST-tagországok egységes, minden információfajta átvitelére alkalmas komplex automatizált hírközlésrendszerét.

A rendszer szerves része az űrtávközlés, amelynek első magyar földi állomása Taljándörögdön épül. A szovjet tervezők, szerelők közreműködésével készülő mintegy félmilliárd forintos beruházás a tervek szerint az év végére fejeződik be. Ennek révén lehetőség nyílik arra, hogy hazánk közvetlen távbeszélő és televízió összeköttetést teremtsen, mesterséges holdak segítségével, a tagországokkal.

A hírközlés integrációját szolgálja az állandó bizottság azzal, hogy a mikrohullámú berendezések és az elektronikus vezérlésű telefonközpontok műszaki követelményeit egységesítette. A mikrohullámú berendezések kidolgozását a Magyar Posta a híradástechnikai iparral együttműködve koordinálta. A KGST-tagországok távközlési együttműködésében új terület a lézersugaras jelátvitel. Az ezzel kapcsolatos kutatások alapvető változásokat hozhatnak majd a vezeték nélküli hírközlésben.

..........
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.