A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1977_10_27_213p.txt

Áramellátók, csatlakozók
Békéscsabáról

- Az új rendszerű telefonközpontok működtetéséhez nélkülözhetetlen közepes teljesítményű áramellátók gyártását 1976-ban kezdték el a Híradótechnikai Vállalat békéscsabai üzemében. Ezek a ma használatos legmodernebb félvezető elemek alkalmazásával készültek. Ilyen berendezést ebben az évben 50-60 millió forint értékben szállítanak a hazai megrendelőknek.

- Tavaly a solti rádióadót és a balatonfüredi postai telefonközpontot is hasonló áramellátókkal szerelték fel. Balatonfüredről az üzem erősáramú szereldéjének dolgozói kiváló munkájukért köszönőlevelet kaptak. Hasonló készülékeket kapcsolnak a miskolci, a szegedi távíró, valamint a győri, a tatabányai és a kecskeméti telefonközpontokra is. Az üzemben vállalták, hogy a későbbiekben Békéscsabán épülő telefonközpont áramellátóit soron kívül -készítik el. Erre azonban 1982-ig várni kell. A közepes teljesítményű áramellátókból 1976-ban négyet, ebben az évben már tízet gyártottak.

- Gyengeáramú gyártmányaik az úgynevezett közszükségleti csatlakozók, dugók. Ezekből évente 2,5 millió kerül a hazai és külföldi piacokra. Az üzem KGST-szakosodása keretében elsősorban NDK és csehszlovák megrendelőknek szállítják ezeket. A kereslet méreteire jellemző, hogy még a hazai igényeket sem tudják kielégíteni. Egyébként a szocialista export az idén 30 százalékkal nő, és így elérte a 18 millió forintot.

- A nyugatnémet Hirschmann céggel 1970 óta tartanak kooperációs kapcsolatot, elsősorban nyomtatott áramkörű csatlakozó aljzatok gyártásában. Csatlakozóaljzatokból az idén kétmillió készül. Ugyancsak e kooperáció keretében tv-vételtechnikai szűrőket és szűrőváltókat is gyártanak. A keresletet azonban ezekből sem tudják kielégíteni.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.