A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1984_02_19_156p.txt

A BÉKÉS MEGYEI NÉPÚJSÁG újra
            Újkígyóson és Szabadkígyóson

- A mikor legutoljára Újkígyóson és Szabadkígyóson jártunk, akkor Süli János, a közös nagyközségi tanács elnöke az aládúcolt, életveszélyesnek minősített- tanácsházán fogadott bennünket. Szobájában fenyőfa gerendák tartották a födémet.

- Reménykedve mondta: "Hamarosan hozzákezdünk az épület felújításához, korszerűsítéséhez. Remélem, legközelebb már az új tanácsházában találkozunk." Reménye valóra vált. Néhány nappal azután, hogy a tanácsi dolgozók beköltöztek az újjávarázsolt épületbe, ismét találkoztunk. Mielőtt arról kérdeznénk az elnököt, hogy mi minden történt ez alatt a csaknem két év alatt, a következőket mondja:

- Közismert, hogy a tanácsok gazdálkodását is meghatározzák az egyre szigorodó gazdasági feltételek. Nem futja tehát mindarra, amire szeretnénk. A feladatokat rangsorolni kell. A felújításba nemcsak azért vágtunk bele, mert szerettük voína javítani a tanácsi dolgozók munkakörülményeit, hanem azért is, hogy a munkánk hatékonyságát és gyorsaságát javítsuk.

- Természetesen más területeken is előreléptek a kígyósiak. A teljesség igénye nélkül néhány dolog, amit sikerült megvalósítaniuk. Átadták a Crossbar telefonközpontot. Igaz, hogy napjainkban a 200 vonal befogadására alkalmas központ csak 50 százalékosan van kihasználva. Befejeződött a szabadkígyósi általános iskola, a napközi otthon és az óvoda fűtésének korszerűsítése. Az iskolában a szakos ellátottság több mint 80 százalékos. Szabadkígyóson lefektették a vízvezetéket. A házi bekötések viszont elmaradtak az eredetileg tervezett ütemtől. Az anyaghiány, sajnos, itt is közbeszólt, de az emberek remélik, hogy az év első felében megoldódik ez a kérdés. Újkígyóson a vízműtelepen nagy teljesítményű kutat építettek, ami érezhetően javított a vízellátáson. Bővült a járda- és úthálózat, egyes utcaszakaszokat pedig felújítottak. Az Aponyi utcában tavaly kezdtek hozzá a mintegy 800 méter hosszú szilárd burkolatú út építéséhez. Ez idő tájt készül a belvízrendezési terv, ami hosszú távon megalapozza a belvízelvezetést. Végül, de nem utolsósorban elhatározták a földgáz Újkígyósra való bevezetését.

- Pénzhiány miatt számos területen nem tudtak előrelépni, annak ellenére, hogy Szabadkígyós és Újkígyós lakói jelentős társadalmi munkával járultak hozzá környezetük fejlesztéséhez. A jelenlegi szemétgyűjtő telep kinőtte önmagát, ezért hamarosan új szemétgyűjtő hely kialakítását kell megkezdeni. Szabadkígyóson akadozott a körzeti orvosi ellátás. (Ha minden igaz, márciustól betöltik az állást.)

- A még megoldásra váró problémák ellenére Szabadkígyós és Újkígyós fejlődése az utóbbi években töretlen volt. Nőtt a lakosság száma. A természetes szaporodáson kívül évente mintegy 50-60-an költöznek ide, sokan Békéscsabáról is. A település legjelentősebb gazdasági egysége, az Aranykalász Tsz tavaly - csakúgy, mint máskor - jó évet zárt. Az itteniek életszínvonala nem csökkent, hanem inkább javult. Ebben a javulásban nagy szerepe van a különböző kisegítő és háztáji gazdaságoknak. Az építkezési kedv töretlen, egyedül, 83-ban 85 új építési engedélyt adtak ki.


         A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.