A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1984_01_27_176p.txt

TÉVÉMŰSOR - MŰHOLDRÓL


         


A Távközlési Kutató Intézetben sikeresen befejezték azokat a műszaki-technológiai kutató-fejlesztő munkákat, amelyek eredményeként máris képesek a rövidesen Európában üzembe lépő műholdas színes tv- műsorszórás kísérleti vételére. A fejlesztési munkálatokban a TKI kutatóival együttműködtek a Híradótechnikai Vállalat és az Orion szakemberei, közös munkájukkal a magyar híradástechnikai ipar felkészül a nemzetközi és a hazai piaci igények kielégítésére. A képen a műholdvevő antennák és segédberendezéseik láthatók.-----------------------------------------------------Kábelfuvar lófogattal

Nem "fantomok" - valóságos bűnözők

- Radics Tibor 21 éves alkalmi munkás, többszörösen büntetett előéletű, gúnyneve "Fantom" (Külső-Szegedi út 2. sz.) és Zsigár Ábel 24 éves, alkalmi munkás, többszörösen büntetett előéletű (Szinyei Merse u. 31. sz.) kecskeméti lakosok jól megértik egymást. Nem kis szerepe van ebben a hasonló múltnak: mindkettőjüknek valóban van már egy-egy téglája a börtön falán. Radics - korábbi elítélése kapcsán - még feltételes szabadságon volt, Zsigár ellen pedig tulajdon elleni szabálysértés miatt folyt eljárás (egy fürdőkádat "gyűjtött be" a tulajdonos hoazájárulása nélkül), amikor január elején elhatározták, hogy a Posta Helyiközi Távbeszélő Igazgatóság kecskéméti hálózatfenntartó üzennének udvarán elhelyezett telefonkábelből lopnak. Utólag már nehéz tisztázni, hogy az ötlet pontosan kitől származott, de Zsigár úgy fejezte ki magát, hogy "a témát közösen dobták fel". A kábel fémtartalma keltette fel az érdeklődésüket, mert azt - a szigeteléstől megtisztítva - a MÉH-nél értékesíteni lehet.

- Egyik este a sötétség leple alatt a kerítésen át beugrottak az üzem udvarára, az egyik kábeltekercset megbontották, és a magukkal vitt fémfűrésszel öszszesen 134 méter kábelt kisebbnagyobb darabokban levágtak. A kábeldarabokat kidobálták a kerítés mellé, majd Zsigár lófogatával tértek vissza és a zsákmányt elszállították.

- Másnap hozzáfogtak az anyag "feldolgozásához". Megkezdték az ólom lefejtését, maljd a rézhuzalokról akarták leégetni a szigetelést.. Erre azonban már nem volt idejük, mert a rendőrség időközben megállapította, hogy a lopás elkövetésével Radics és Zsigár gyanúsítható alaposan, ezért mindkettőijüket őrizetbe vették, a kábeldarabokat pedig lefoglalták.

- A két "fémgyűjtő" gátlástalanságának és cselekményük súlyosságának megítéléséhez két adattal szolgálunk: a 134 méter kábel értéke 63 248 forint, ezzel szentben a visszakapott, most már hulladékért 5500 forintot fizet a MÉH a postának...

F. I.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.