A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1984_02_04_27p.txt

A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL JELENTI

(Részlet a cikkből...)

Közlekedés, posta és távközlés

A közlekedési vállalatok és szövetkezetek 1,9 százalékkal kevesebb árut szállítottak, mint 1982-ben, áru tonnakilométer- teljesítményük elérte az előző évit. A közúti és a vízi közlekedésben növekedés következett be, a vasúti és a csővezetékes szállítás teljesíitménye mérséklődődik.

- A távolsági személyszállításban 6,7 százalékkal csökkent az utasok száma és rövidült az átlagos utazási távolság. Legjelentősebben a vasúti utasforgalom esett vissza, de mérséklődött a távolsági autóbuszoké is. A helyi tömegközlekedést 1,7 százalékkal több utas vette igénybe. Autóbuszon és helyi érdekű vasúton többen, villamoson és metrón valamivel kevesebben utaztak, mint 1982-ben.

- A járműbeszerzések csökkentek az 1982. évihez képest, és a legtöbb járműfajtánál az előirányzott mennyiséget sem érték el. 1983-ban 88 ezer új személygépkocsit értékesítettek. Az év végi állomány meghaladta az egy és negyed milliót, ebből több mint 1,2 millió a lakosság tulajdonában volt.

- A vasúti közlekedésben 398 km hosszúságban pályakorszerűsítést végeztek, 85 km-en önműködő vonalbizitosító berendezéseket szereltek fel. A villamosított vonalak aránya 21,8 százalékra emelkedett.

- Folytatódott az országos közúthálózat fejlesztése. Az év első felében átadták a forgalomnak az M-3 autópálya Hatvan-Gyöngyös közötti szakaszát.

- Megindult a forgalom a Ferihegyi repülőtér új kifutópályáján, új repülésirányító és kiszolgáló létesítményeket adtak át.

- A bekapcsolt távbeszélő-főállomások száma 21 szerrel, ezen belül a lakásokon félszerelteké 16 ezerrel, 3,8 százalékkal nőtt. A főállomások 79 százaléka távhívásra alkalmas.

- A közlekedés posta és távközlés területén foglalkoztatottak száma csaknem 2900 fővel, 9.5 százalékkal kevesebb, minit 1982- ben volt.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.