A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1984_12_07_43p.txt

Év végi csúcsforgalom a Postánál

- Az év végi ünnepeik miatt decemberben a postai levél-, levelezőlap- és képeslap-forgalom átlagosan háromszorosára nő, eléri a napi 4-5 milliót. Negyven százalékkal több csomagot adnak föl, naponta megközelítően 50 ezret. A külföldről érkező, illetve, a külföldre küldött csomagok száma - az átlagos havi 20 ezerrel szemben - az év utolsó hónapjában eléri az 50 ezret.

- A Posta számos intézkedéssel igyekszik zavartalanná tenni az ünnepi küldemények továbbítását. Sűrítik a levélgyűjtő-járatokat, így gyakrabban ürítik a postaládákat. Nyugdíjasokkal, szakközépiskolásokkal és alkalmi munkaerővel növelik a kézbesítők számát. Többször fordulnak a közúti postajáratok, s a vasúti szerelvényekhez is több postakocsit kapcsolnak. A feldolgozó postahivatalokban belső szervezési változtatásokkal gyorsítják a küldemények szétosztását, továbbítását.

- A postahivatalok nyitvatartása az ünnepek alatt módosul: december 22- én, szombaton hétköznapi munkarend szerint, 23-án, vasárnap szombati munkarend szerint tartanak nyitva a hivatalok. E napokon teljes körű kézbesítőszolgálat lesz, egyébként szombaton csak az újságokat szokták házhoz vinni. December 24-én csak azok a postahivatalok tartanak nyitva, amelyek munkaszüneti napokon különben is fogadják az ügyfeleket. Levélkézbesítés nem lesz ezen a napon, ám mindenféle csomagot eljuttatnak a címzettekhez. Ez a nap ígérkezik a legnehezebbnek a hírlapkézbesítők számára, ugyanis az újságok-ünnepi kiadásban jelennek meg, s emiatt a kézbesítőknek többszörös súlyt kell cipelniük. 25-én és 26-án munkaszüneti rend lesz a hivatalokban; csakis az expressz és a gyorsan romló csomagokat, illetve az élő állatot tartalmazó küldeményeket viszik házhoz. A táviratokat valamennyi ünnepnapon kézbesítik.

- A nyugdíjak kifizetésének ideje változik, nem marad az amúgy is zsúfolt utolsó decemberi napokra. A postások jóval előbb, 6-án és 7-én megkezdték a nyugdíjak kézbesítését, s 20-ig befejeződik ez a munka.

- A Posta igyekszik mindent megtenni, hogy a küldemények hiánytalanul és pontosan megérkezzenek a címzettekhez, ám ehhez kérik a feladók segítségét: ne hagyják az utolsó pillanatra a csomagok, levelek, üdvözlőlapok feladását, s ügyeljenek a pontos címzésre, a megfelelő csomagolásra. Azok, akik külföldre adnak fel levelet, csomagot, fordítsanak nagyobb figyelmet az irányítószámra. Ilyenkor az irányítószám négy kockája közül az elsőbe egy ikszet kell írni, s a külföldi irányítószámot külön kell feltüntetni.

- Karácsonykor, újévkor megélénkül a táviratforgalom. Nem mindenki tudja azonban, hogy nem szükséges a táviratot karácsony, vagy szilveszter napján feladni, hanem a kívánt időpont előtt két héttel már lehet kérni - H-jelzéssel és a kívánt nap megjelölésével - a távirat kézbesítését. Ez azért is előnyös a feladónak, mert 50 százalékos szódíjkedvezményt kap, s biztos lehet abban, hogy távirata a kért napon megérkezik. (Ez a szolgáltatás egyébként nemcsak az év végén, hanem bármikor igénybe vehető.)

- December 24-én este és 31-én az éjszakai órákban általában megháromszorozódik a belföldi távbeszélő-forgalom. Ezeken a napokon megerősítik a szolgálatot a kapcsolóközpontokban. Külföldre is sokan telefonálnak. A Posta lehetővé tette, hogy már most bejelenthessék külföldi távbeszélési igényüket az előfizetők.

- A nemzetközi forgalomban egyébként december 24-e az év legerősebb napja: csaknem 20 ezren telefonálnák a világ számos országába. A Posta kéri a telefonálóktól: azok, akik be vannak kapcsolva a távhívóhálózatba, lehetőleg ne vegyék igénybe a központ közvetítését.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.