A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1984_01_29_192p.txt

SZERDATOL: A 082-ES SZÁMON

Telefondoktor Kecskeméten

- Budapest után az országban másodikként február elsejétől Kecskeméten is megkezdi "rendelését" a telefondoktor. Sokak összefogásából vált lehetővé ez a szolgáltatás, amelyről Iglódi Miklóst, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei Vezetőségének titkárát kérdeztük meg.

- A megyei pártbizottság 1982. május 7-én megfogalmazott intézkedési tervében esett szó először arról, hogy a Vöröskereszt szervezze meg a telefonos lelki segélyszolgálatot. Sajnos, ennek megvalósításához még nincsenek meg a szükséges feltételek, érdemben csak akkor foglalkozhatunk a létrehozásával, ha a megyei kórház pszichiátriai osztálya megkezdi a működését.

- Úgy éreztük azonban, hogy addig is lehetőséget kell teremtenünk az egészségügyi felvilágosítás újszerű módszerének meghonosítására. A posta kecskeméti távbeszélő központjának műszerész csoportját is megnyertük az "ügynek". Berei József főközpont- vezető és Temesvári Gyula csoportvezető technikai javaslata révén vált megvalósíthatóvá a telefondoktor. Válójában egy végtelenített magnószalagról hallgathatók meg az előadások, amelyeket a 082-es telefonszámon lehet hívni.

- Az előadások összeállításában kik segédkeztek?
- A megyei kórház-rendelőintézet belgyógyász főorvosa, dr. Schmidt Ilona, aki az intézet vöröskeresztes vezetőségének titkára, fölkérte kollégáit, s szinte minden szakterületről elkészültek a 3-5 perces ismertetőik. Egyebek között az étvágytalan gyermekek táplálásáról, az időskorúak különféle problémáiról, a tavaszi fáradtságról, az anyatejes táplálásról, a gyógyszerek mellékhatásairól ...

- Kik kölcsönzik a hangjukat a telefondoktornak?
- A Garabonciások. Az Erdei Ferenc Művelődési Központ amatőr színjátszó csoportjának tagjai olvassák szalagra az előadásokat.

- Mikor hívhatjuk?
- Február elsején délelőttől a nap minden percében, a 082-es számon. Hogy miről beszél a telefondoktor, a Petőfi Népe vasárnapi számában, a hírek között rendszeresen értesülhetnek az érdeklődők.

N. M.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.