A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1984_09_27_185p.txt

3000 ÚJ VONAL 56 MILLIÓÉRT

Telefon-jelentés

Befejezéshez közeledik a kecskeméti telefonközpont bővítése. Az 56 millió forintos beruházás eredményeként 7000 helyett 10 ezer állomás befogadására lesz alkalmas a berendezés. A közérdekű információnkat Berei Józseftől, a gócközpont vezetőjétől kaptuk;

- A szerelést a BHG munkatársai végezték, jelenleg - július óta - az átvételi vizsgálatok folynak: külön-külön minden egyes vonalat ellenőrzünk. A bővítéstől azt várjuk, hogy javulnak a kecskemétiek telefonálási lehetőségei, tehát gyorsabban és biztosabban tudnak kapcsolatot teremteni. Az utóbbi időben ugyanis a forgalom annyira megnőtt, hogy esetenként a tárcsahangra is várni kellett. A három új ezres mező 27-tel, 28-cal és 29-cel kezdődik majd. Műszaki okok miatt mind a három ezer állomás fővonal, ami annyit tesz, hogy magán-előfizetőnek 6000 forintos csatlakozási díjat kell érte fizetni (az ikerállomás 4000 forintba kerül). A bővítést bizonyos forgalmi átszervezésre is felhasználják, hogy a számmező terhelése egyenletes legyen. Körülbelül 60-70 közűlet hívószámát változtatják meg, erről az érintetteket már értesítették.


         


- A posta Bács-Kiskun megyei Távközlési Üzeme még az idén megkezdi új állomások bekapcsolását. Gyenes Géza, az üzem Vezetője úgy tájékoztatta a Megyeszékhely szerkesztőjét, hogy a Pákozdi csata utca és az Irinyi út határolta területen várhatják a telefonosokat decemberig. A kérelmek elbírálásánál a megszokott sorrendet állítják fel: elsősorban azok számíthatnak telefonra,- akiknek munkájához feltétlenül szükséges, és ezt cégük hivatalosan is igazolja. Jelenleg 6500 telefon működik Kecskeméten, és nagyjából ugyanennyi alközpontra kötött mellékállomás (postai szempontból ezek mindegyike önálló beszélőhelynek számít). Az ellátottság színvonala a bővítéssel éri el az országos átlagot - ez azonban messze-messze az európai alatt van.

- Berei József arról is informált, hogy a helyi központ kapacitásának növelésével egyidőben a helyközi beszélgetésekre szolgáló interközpontot is bővítik: 1000 helyett 1600 áramkör szolgálja majd a Kecskeméten túlra szóló hívásokat, illetve az onnan érkezőket. Jó hír továbbá, hogy még az idén átadják az új tiszakécskei, lakiteleki, lászlófalvi és kerekegyházi ARK-berendezést, jövőre pedig a nyárlőrinci és a tiszaalpári központot. Tiszalkécskén 240-ről 600-,ra, Lakiteleken 80-ról 200-ra, Lászlófalván 30 ról 60-ra, Kerekegyházán 100-ról 400-ra bővítik a központ kapacitását.


         


E felsorolt helységek telefon-előfizetői ezentúl egyszerű tárcsázással, hívhatják majd a kecskeméti szám okat, és fordítva, méghozzá úgy, hogy nem kell előzőleg hívniuk a 06-ot. Kécskének 41.-gyel, Lakiteleknek 42-vel, Lászlófalvának 45-tel, Kerekegyházának pedig 71-gyel kezdődik majd a hívószáma, amely öt jegyből áll.

- Múltkori összeállításunkban közöltük, hogy hamarosan új kecskeméti telefonkönyv jelenik meg. Több olvasónk - köztük állandó segítőtársunk. Mészáros László - javasolta megyei gyűjtemény kiadását. A Szegedi Postaigazgatóság távközlési-forgalmi osztályának vezetője, Aradi József ezt nem tartja - most - szükségesnek. A három megye előfizetőit tartalmazó könyv 1979-es kiadása óta jó néhány szám megváltozott ugyan, de távolsági beszélgetéseket nemcsak számmal, hanem névvel is ugyanúgy, (és ugyanannyiért), lehet kérni. A postának mindegy, hogy előfizetője Kiskőrös 192-t, vagy a Kiskőrösi Állami Gazdaságot hívja-e meg. A legfőbb oka persze a pénzhiány a megyei könyvtől való elzárkózásnak - leghamarabb 1986 végén szám íthatunk rá. A kecskeméti kiadvány tartalmazza egyébként a leendő kecskeméti automata góckörzetébe tartozó összes előfizető névsorát és hívószámát, még olyanokét is, akik esetleg csak jövőre kapnak telefont (például Nyárlőrincen, Tiszaalpáron). Új könyvet különben akkor kötelező általában kiadni, ha a régi számok változásának aránya meghaladja a 40 százalékot.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.