A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1984_03_15_100p.txt

TUDOMÁNY • TECHNIKA

Iker? Igen!

S ha igen, miért nem?

Elégedetlenkiedő ismerősöm: "Azt mondják, megint kevés a vonal? Akkor miért nem ikresítenek? Akiket a könnyékünkön ismerek, mindenkinek szólót telefonja van ! . . . "

Csakugyan! Miért? .. . Ezt már Gyenes Gézától, a Bács-Kisukun megyei Távközlési Üzem vezetődétől kérdezem. Sokak nevében, akiknek nem jutott telefon:
- Mert az ikresítéshez speciális központi szerelvény kell. Nem egyszer jönnek hozzánk, hogy ikresitsünk: a szomszéd beleegyezik. De nem ehatározás kérdése, hogy ugyanarra a vonalira egy vagy két készüléket kötünk-e. Másféle szerelvény kell hozzá. Egyébként Kecskeméten, jelenleg több az iker, mint a szólóitelefon. A 20, 21, 22-vel kezdődő számok szólók, ilyen 3000 van, 23-tól 26-ig ikrek, összesen 4000. Ezek magáinitelefonok, kisebb a forgalmuk, nem zavarják egymást. A magánelőfizetők többnyire így is kérik.

- A jelenlegi központ már megtelt. Mikorra várható a következő bővítés?
- Október végére akarjuk átadni.

- M ennyi lesz belőle az iker?
- Ez egy három ezres központ, szólóteliefonokból áll. Így tervezték, (menetközben már nem lehet rajta változtatni. Majd a toválbbi bővítésnél megint lesznek ikerszerel vények is.

- Megtévesztő, hogy amikor az új kecskeméti posta épült, mindenki 28 ezres telefonközpontot emlegetett. Mi is folyton ezt írtuk.
- Most pedig mindenki elfelejti, hogy fokozatos kiépítésről szólt a terv. A hely megvan hozzá. De a berendezés nagyon, költséges. Százmilliós érték. Az itteni fejlesztés nem elég. Hiába kapcsolnánk be 28 ezer készüléket, megbénulna a forgalom. Volt már rá példa... Ha itt bővítünk, más városi központokat is bővíteni kell, hogy fogadni tudják a hívásainkat. Az évekkel ezelőtt tervezett fejlesztési ütemet azonban most nem győzi az ország teherbíróképessége.

- Jelenleg több az igénylő, mint volt a kisebb központ idején. Önnek sok kérést kell elutasítania. Véleménye szerint nem indokolatlanok gyakran a kérések?
- Egyáltalán nem. Éppenhogy számítanunk kellett volna - rá. Mert amíg nincs senkinek telefonja, nekem ugyebár minek? De amint a gyermekemnek, szülőmnek, főnökömnek, beosztottamnak, sógoromnak, barátomnak van, már nekem is kell. Nem "flancból". Hanem ekkortól már a telefon az érintkezést javító és gyorsító eszköz. Hasznos, S ami hasznos, az szükséges.


összeállította: Mester László
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1983   <<   1984   >>   1985
Home
Delizsánsz.