A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1974_01_09_45p.txt

Igény van - vonal nincs

Várni kell a telefonra.

Kévés a telefon Békéscsabán, legalábbis jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Ráadásul a meglevő hálózat sem működik zavartalanul, csúcsidőben hosszú percekig kell várni a vonalra. A nagy számú igénylőnek semmi biztatót nem tudnak mondani a Békés megyei Távközlési Üzemnél, melynek helyettes vezetőjével, Palotai Mihállyal beszélgettünk az előbb felsorolt gondokról.

- Hányan várnak jelenleg telefonra?
- Öt-hatszáz előjegyzést tartunk nyilván. A valóságban ennél jóval többről van szó, csak sokan nem jelentik be az igényüket, látván, hogy egyelőre úgysem juthatnak telefonhoz. A központ az ideális fölött magasan túl van terhelve, több vonalat bekapcsolni képtelenség. Erre a túlterheltségre vezethető vissza a hosszúra nyúló várakozási idő és a téves kapcsolások egy része is - a gépek nem tudják kiszolgálni az egyidőben beérkező hívások tömegét.
- Néhány igénylőnek tudunk az elköltözések miatt felszabaduló vonalat adni -, de ez minden. Ezt a kis számú lehetőséget üzletek, közintézmények és a telefonra feltétlenül rászorulók - például orvosok - számára kell biztosítanunk. Sajnos előfordul, hogy még humánus szempontok alapján sem adhatunk vonalat, mert nincs. Sokszor emelt hangon fordulnak hozzánk ügyfeleink és nagy türelemre van szükség, hogy megmagyarázzuk, miért nem tudjuk kielégíteni igényüket.
- A jövőben valószínűleg még rosszabb lesz a helyzet, mivel a Tanácsköztársaság útján - és máshol is - egyre-másra épülnek az új lakóházak a földszinten üzletekkel, melyek mind új igénylőkként jelentkeznek majd.

- Mi a helyzet a lakótelepeken?
- A Kulich Gyula lakótelepen van egy alközpontunk, ez is maximálisan telített. A József A. és az Achim L. András lakótelepen egyáltalán nincs semmi lehetőségünk. Részben mert nincs kábel, de ha lenne, sem tudnánk hova bekötni.

- Ezután a nyilvános távbeszélő állomások kerültek szóba. Palotai Mihály elmondta, hogy az ezekben okozott szándékos rongálás eredménye több ezer forintos kár. De nem is ez a legnagyobb baj, hanem, hogy alkatrészhiány miatt nem egy esetben elhúzódik a készülékek javítása. A panaszok nagy száma miatt bevezették azt a rendszert, hogy minden nyilvános telefont mindennap megvizsgálnak, s az ellenőrzés során talált gyorsan javítható hibákat azonnal kijavítják, így a Csabán felállított tizenhét nyilvános távbeszélő közül egyre kevesebb a működésképtelen.

- Nem fővárosi kiváltság, nálunk is előfordulnak kábelbeázások. Ezek javítását egy négytagú brigád végzi. Sajnos itt is érezhető a munkaerőhiány, a fiatalok nem szívesen vállalják, hogy ha esik, ha fúj és ha a szükség megkívánja, szombat és vasárnap is dolgozzanak. A kábelek javítására szakemberből sincs elég, ezért aztán az ilyen jellegű hibák helyrehozása is gyakran igényel hosszabb időt. Természetesen a vonalhibák javítása sem történhet egyszerre, előbbre veszik a fontos távolsági vonalakat, majd a kórházakat, mentőket bekötő kábeleket teszik használhatóvá.

- Megyénkben sem ritka eset, hogy a földmunkákat végző vállalatok - főleg víz- és gázvezetékek fektetésekor - elvágják, tönkreteszik a kábeleket. Annak ellenére is előfordul ilyesmi, hogy pontosan ismerték a vezeték helyét, sőt előfordult, hogy ugyanazt a kábelt kétszer egymás után rongálták meg. Ezek pénzben kifejezve is jelentős károk, és nagyban hátráltatják a Távközlési Üzem munkáját.

- Mindezeket összegezve, a telefonígénylőktől csak türelmet és megértést lehet kérni, A csabai telefonközpontra már egyszerűen nem lehet több vonalat rákapcsolni, hiszen még egy nyilvános állomás létesítésére sincs szabad érpár - csodát pedig senki sem tud tenni. A mostani lehetőségek mellett a legégetőbb szükségleteket is csak alig-alig tudják kielégíteni. Akik számára nem okvetlenül szükséges, vagy kényelmi okokból kérik, azoknak várni kell a telefonra.

- A békéscsabai központ bővítése, vagy új központ felszerelése csak az új postahivatal megépülése után várható.

Bross Gy.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.