A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1974_04_30_235p.txt

Látogatóban a gyulai Telefongyárban

Készülnek a biztosítóberendezések
- Megbecsülik a dolgozókat -
Kongresszusi felajánlás

- A Telefongyár gyulai részlegét 1969-ben hozták létre, amit 1971-ben gyáregységgé fejlesztettek. Telefonokhoz, telefonközpontokhoz, jelfogókhoz relékhez és kapcsolóberendezésekhez különböző alkatrészeket gyártanak.

- Három gyártmánycsaládhoz tartozó jelfogót; a "miniatűr", a "törpe" és az "integrát" készítik. Ezekből mintegy 70 ezret a telefongyár többi gyáregységében készített átviteltechnikái, vasútbiztosító, adatátviteli és egyéb híradástechnikai berendezésekbe építenek be. Az "Elektromodul"- on keresztül évente több mint 150 ezer hasonló alkatrészt értékesítenek.

- A gyáregység zárt ciklusban termel, vagyis a jelfogók alkatrészeinek (körülbelül 1800-2000-fajta) gyártásától kezdve a kész jelfogóig valamenynyi préselési, darabolási és szerelési műveletet itt végeznek. A jelfogógyártás rendkívül nagy pontosságot igényel. A műszaki előírások ezredmilliméterek és mikroszekundumok szigorú betartását követelik. Ha egy-egy alkatrész parányi eltéréssel kerülne beépítésre, tragédiákat, komoly műszaki zűrzavarokat okozna.

- A Gyulán készített jelfogók külföldön is jól ismert, és keresett cikkek. Hazánkban jóformán nincs olyan iparág, ahol ne használnák. Ezek a bonyolult apró szerkezetek megtalálhatók a Diesel- és villanymozdonyokban, a víztornyokban, a terményszárításban és az élet különböző területein.

- A gyáregység 220 dolgozójának 81 százaléka nő. Szakmai tudásuk és gyakorlati készségük az évek során nagyot fejlődött. Ma már a betanított munkások is műszaki rajz alapján, önállóan dolgoznak.

A műhelyekben
- A földszinti alkatrészgyártó műhelyben a présgépek sorakoznak. Fürge kezű asszonyok, lányok dolgoznak velük. Alpakka lemezkötegből préselik a különböző apró alkatrészeket, melyeknek a méretei milliméterben mérhetők, pontosságukban az eltérés 1-2 századmilliméter lehet. A menetfúrógépek melletti munkaasztalokon a nagyobb darabokat sorjázzák, készítik elő további összeszereléshez. A műhelyrészben és a gyulai gyáregységben elsőként jött dolgozni Szilágyi Lajosné, aki jelenleg is az alkatrészüzemben dolgozik. A középkorú, törékeny asszonyka a Petőfi brigád vezetője.

- A bútorgyárból kerültem ide dolgozni, amikor megalakult a gyár. Abban bíztam, hogy könnyebb lesz az itteni munka.
Szilágyiné kilenc hónapot dolgozott a fővárosi anyagyárban, majd amikor elkészült és beindult a helyi üzem, már ő tanította az új dolgozókat.

- Pesten jól megtanultam a munkát, ami nem volt túlságosan nehéz. Ha az ember pontosan és begyakorlottan végzi feladatát, akkor különösebb gond nincs, a pénze is megvan

- Mennyi a keresete?
- Az elmúlt hónapban 3 700 forint volt.

- Szép összeg!
- De megdolgozunk érte! Amikor az üzem indult, másfél évig órabéresek voltunk.

- Mit gyártanak?
- Mágneskapcsolók alkatrészeit készítjük. Ezeket használják fel a telefonhoz, kapcsolóközpontokhoz, biztosítóberendezésekhez és ki tudja még hová. - S közben parányi négyszögletes fémdarabot mutat.

- Mennyi a betanulási idő?
- Egyfajta gépen 20 nap, utána betanított munkásként dolgoznak. - Itt mindenki az - mutat körbe a műhelyben.

- Jól megbecsülik a munkájukat?
- Igen. Az anyagi és az erkölcsi elismerés még eddig nem maradt el. Ez jó, mert mindig újabb erőt ad a további munkákhoz.

- A vezetők szoktak lejárni a műhelybe a munkások közé?
- Mindennap megfordulnak közöttünk. Nyugodtan mehetünk hozzájuk gondjainkkal, ha tudnak, segítenek megoldani azokat, Szilágyi Lajosné nem csalódott a Telefongyárban. Munkája könnyebb lett, anyagilag is jobban járt... Az emeleti szereldében fehér köpenyes nők ülnek a próbapadoknál. Halk búgás. berregés hallik, amikor egy-egy elkészült kapcsolót szabályoznak be.

- Most mit csinálnak ezekkel a kapcsolókkal? - érdeklődöm egy fiatal nőtől.
- Jusztírozzuk a TRLS jelfogókat.

- És ez mit jelent magyarul?
- Ezek a telefonközpontok mágneskapcsolói. A lemezrugókat szabályozzuk, grammozzuk, mert ezeknek - s közben az apró fémrugókat mutatja - egyszerre kell érintkezniük és egyforma nagyságú erővel.

- Közben a kölcsönös bemutatkozás után megtudom beszélgetőpartnerem nevét: Sajti Károlyné. Sarkadról jár be dolgozni már négy éve. Kísérőm közben súgja nekem, hogy univerzális dolgozó, mindenhol hamar megtanulja és begyakorolja a munkafolyamatot.

- Mit készítettek még?
- Vasúti berendezésekhez, biztosítóberendezésekhez többféle fődarabot gyártottunk.

- Pontos munkát végeznek?
- Meghiszem azt! 1-2 század milliméter lehet az eltérés csak. Ha nagyobb, bajt okozhat egy-egy hibás alkatrész.

- Nem fárasztó az aprólékos és figyelmet követelő munka?
- Komoly koncentrálást igényel, ami magában is fárasztó. De megszoktuk már - mondja s végzi tovább a kapcsolók szabályozását.

Termelési felajánlás.

- A gyáregység termelési értéke az elmúlt évben meghaladta a 27 millió forintot. A már szocialista és a szocialista címért most küzdő brigádok az MSZMP XI. kongreszszusa tiszteletére vállalták, hogy ez év augusztus 1-ig terven felül 14 millió forint értékű alkatrészt gyártanak és 18 ezer kifogástalan minőségű alkatrészt adnak a Telefongyár többi gyáregységének.

Szekeres András
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.