A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1974_12_25_16p.txt

DM röviden

Tudnivalók a távhívóról

Mint korábban megírtuk: idén. december 28-án. déli 12 órától kezdve a szegedi telefonközpont is bekapcsolódik az országos távhívoforgalomba. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül, tarcsázással hívhatók a távhívóhalozatba bekapcsolt készülékek Szegedről is, de bizonyos korlátozással, mert hétfőtől péntekig délelőtt 8-12-ig a szegedi telefonközpont túlterheltsége miatt az új szolgáltatás nem vehető igénybe. Szegedi telefonállomás a nap minden órájában hívható más helységekből távhívással is.

Hogyan lehet távhívni? A posta valamennyi távbeszélő-előfizetőnek a részére írásos anyagot küldött, melyben megtalálhatók a tudnivalók. Ha felvettük a telefonkagylót, s megszólal a városi vonal búgó hangja, akkor tárcsázzuk a 06-ot, s megvárjuk az újabb tárcsahangot. Amikor az megszólal, akkor először a helység - község, város - körzetszámát tárcsáz-zuk, majd folyamatosan a hivott állomás telefonszámát. Például Budapest körzetszáma 1 es, a vidéki helységeket kétjegyű szám, így Debrecené 32-es. Ezeket a számokat a telefon előfizetők megtalálják A távhívási füzetben, melyet megkaptak. Fontos tudni: ha rögtön szaggatott jelet hallunk, akkor a hívás nem futott be, ha előbb csönget a készülék, a csak aztán jön szaggatott jel, akkor mással beszél a hívott állomás. Mindkét esetben elölről kell kezdeni a távhívást.

Mivel a távhívásban való részvétel feltétele az, hogy legyen városi vonal, ezért a posta kéri a helyi beszélgetést folytatókat, hogy röviden beszéljenek, lehetőleg csak 3 percet.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.