A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1974_12_31_277p.txt

Közvetlen telefonhívás Moszkva és Budapest között

- Hétfőn délelőtt Rödönyi Károly közlekedés- és postaügyi miniszter dolgozószobájában megcsendült a szürke színű külön telefon-készülék, amelyen közvetlen telefonhívás érkezett Moszkvából Budapestre. A hívó Ny. V. Talizin, a szovjet postaügyi miniszter első helyettese volt. Az első telefonbeszélgetésben Ny. V. Talizin köszöntötte azokat a magyar szakembereket, akik hozzájárultak az automatikus telefonösszeköttetés létrehozásához.

- Rödönyi Károly válaszában örömét fejezte ki, hogy a Moszkva-Budapest közötti automata távbeszélő szolgálat meggyorsítja a közvetlen szóbeli érintkezést a két ország fővárosa között.

- A magyar miniszter az ünnepi hívást követően az MTI munkatársának elmondotta, hogy a szovjet és a magyar postaigazgatás 1970-ben állapodott meg a szovjet és a magyar főváros közötti előfizetői távhívó forgalom bevezetésében. A műszaki feltételek megteremtése nyomán, az üzemi próbák és a vizsgálatok alapján jött létre az öszszeköttetás. A Moszkva-Budapest közötti telefonforgalomban a moszkvai előfizetők közvetlenül, egy időben hat áramkörön hívhatják a magyar főváros telefonelőfizetőit, ez az összeköttetés a forgalomtól függően tovább bővíthető. A többi szocialista országgal a következő években vesszük fel a közvetlen telefonkapcsolatot.

- Magyarország 1971-től Berlinnel, Frankfurttal, Béccsel, Stockholm-mal és Zürich-hel vette fel a közvetlen telefonforgalmat, ami azt jelenti, hogy az említett városok telefonelőfizetői közvetlenül hívhatják a magyar telefontulajdonosokat. A kimenő távhívás egyelőre még csak félautomatikus, ami azt jelenti, hogy a magyar nemzetközi telefonközpont kezelője tárcsázza az érintett ország telefonelőfizetőjét.

- A Posta következő ötéves tervében szerepel a nemzetközi telefonforgalom automatizálása, egy nemzetközi telefonközpont létrehozása, amelynek eredményeként ellenkező irányban, Budapestről is megindulhat majd a közvetlen távhívás.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.