A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1974_07_25_172p.txt

Így nem olyan megerőltető


         


Postás kézbesítő motorkerékpárral? - teszik fel a kérdést a kép láttán sokan, akik tudják, hogy postások számára hivatalosan csak kerékpárhasználat van rendszeresítve.

Ez pedig - magunk közt szólva - nem olyan vonzó közlekedési eszköz manapság, amikor egyben munkaeszközként is kell használni. Ha nem láttuk volna a múltkoriban Bárány Tamás tv- filmjében, milyen küszködve "tekerte le" Jóska (Benkő Péter) nap mint nap a "Tizenkét kilométert"- , míg kiért a tanyára, akkor is tudjuk rég, hogy megerőltető munka a kerékpáros külkézbesítőé. Még akkor is, ha nem mindenütt homokbuckákat kell leküzdenie. De ha esik, szél fú, havazik!

35-40 kilométereket kerékpárral bejárni sem álom.

Nem véletlen, hogy "ebben" a szakmában is hívatlanul jelentkeznek idővel a jellegzetes izületi bántalmak.

S amíg továbbmennénk, tisztázzunk valamit. Felvételünkön Hodoniczki János bácsszőlősi postás kézbesítőt nem motorkerékpárral, hanem segédmotoros kerékpárral látjuk. S ez mégsem annyira "szabályellenes", ha nem nem is az előírás szerinti biciklivel járja 40 kilométeres körzetét, a beletartozó 350 tanyával.

Tizenhét éve csinálja. Tizenöt évig kerékpárral - télen gyalog -, de két esztendővel ezelőtt úgy érezte, most már nem bírja úgy erővel. Vett hát egy segédmotoros biciklit, s azóta újra jókedvvel győzi a nagy utakat. De el ne felejtsük: még előbb, három éve; a feleségét is meglepte ilyen járművel. Mert ő is kézbesítő postás - 12 esztendeje.

Saját pénzük ment rá. Ha "szabályt szegtek", megfizették.

Gondoljuk, nem róják fel nekik fölötteseik. Ezt azért szúrom közbe, mert kerültem olyan helyzetbe más helyen, ahol a hivatalvezető felhívta a figyelmem: "Ne írja már meg, hogy a külkézbesítő motorral jár. Ez nem szabályos. Tudja, nekünk kerékpár van rendszeresítve."

Hodoniczki János így okolta meg a segédmotoros vásárlást:
- Inkább áldoztam saját erőmből erre a gépre, mint hogy máshová menjek el dolgozni. A postát szeretem, a mindennapos találkozásokat emberekkel, akik már jó  ismerőseim ... így gyorsabban, könnyebben járók, nem kellett más munka után néznem ...

Hűséges sajtómunkás is Hodoniczki János. Csak a napilapokból mintegy 120 példányt - előfizetésest és árust - hord naponta. Ez a hét második felében több mint 60 képes hetilappal szaporodik fel.

Éppen kánikulás napszakot fogtunk ki a nyárból, mikor felvételünk készült. Nyilván eszünkbe jutott a nyaralás. Voltak-e üdülni mostanában?
- Szakszervezeti tagok vagyunk kezdettől, de üdülési beutalót még nem kaptunk... Öthat éve lehet már, hogy egy alkalommal egynapos kirándulásra vittek bennünket Siófokra... Ennyi volt.

(Tóth István-Tóth Sándor)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.