A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1974_08_13_1p.txt

Új szakaszban a telefonközpont építése

Kívülről még nem sokat mulat a Kossuth Lajos sugárút és a Püspök utca sarkán magasba emelkedő új épület, a leendő postapalota műszaki szárnya. Etedik az állványok, az építő munka rendetlensége. Legföljebb az szúr szemet a nézelődőnek, hogy az épület külső alumínium szerkezetei rendben össze vannak szerelve a határidőt nagyon pontosan betartó Fémmunkás Vállalat jóvoltából. A fényes alumínium szerkezetek már a rend érzését keltik az emberben, bár még csak ittott bukkannak ki az állványok dzsungeléból.

Magában az épületben azonban váratlan és meglepő látvány fogadja a látogatót azon az emeleten, amelyen a leendő központ berendezéseit helyezik majd el. A tekintélyes méretű teremben ugyanis fénycsővilágítás ragyog, s minden készen áll a telefonközpont berendezéseinek fogadására. A terem egyelőre még üres, a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár dolgozói az előkészületeknél tartanak: a linóleum padlóra bejelölik a berendezéseket tartó állványzat helyét. Ez a munka még csöppet sem mutatós, ám annál több pontosságot igényel. Nagyot lépett előre azzal a szegedi telefonközpont építése, hogy a BHG június közepén már átvehette ezt a munkaterületet, s egy hónapja megkezdhették az előkészületeket az általuk gyártott gépek szerelésére.

Jól halad tehát a műszaki szárny építése, még akkor is, ha például az üvegezés nem készült el határidőre. Szerencsére ez egyelőre nem hátráltatja a munkát, s a hideg beálltáig, a fűtési szezon kezdetéig még be lehet hozni az elmaradást.

Az, hogy 1975. szilveszterén valóban át lehessen adni Szeged új telefonközpontját, s azt használni is lehessen, az nemcsak a műszaki szárny elkészülésén múlik, hanem a kábelhálózat építésén is. Gyakorlatilag az egész város kábelhálózatát fel kell újítani, és új kábeleket kell lefektetni, több mint 55 millió forintos költséggel. Az alépítmény-hálózat - tehát a csövek, szekrények és aknák - építését a posta lényegében már befejezte. Hátra van még a kábelek behúzása a már elkészített csövekbe. Ezt munkát egy ideig hátráltatta a kábelhiány, ám ez a gond is megoldódott, s hamarosan hozzálátnak a föld alatti új kábelhálózat elkészítéséhez. A városban már megkezdték az elosztó- és falikábel-hálózat építését, jelenleg a Belvárosban folyik ez a munka.

Jó néhány ezer telefonigénylőt tartanak nyilván Szegeden. Közülük már sokan megkapták a távközlési üzem levelét, amelyben arra kér választ a posta, hogy telefonigénylésüket továbbra is fenntartják-e. Erre azért van szükség, mert nyolc-kilenc éves igényléseket is számon tartanak, s így feltehetően sok eltéréssel, változással kell számolnia a postának. A válaszok alapján állítják össze majd a tervezéshez szükséges adatokat, s így lesz lehetőség arra, hogy a központ átadásáig az állomások egy részét előre fölszereljék, s 1976. január elsején végre jól és gyorsan működő telefonon köszönthessük az új évet.

Sz. L


         A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.