A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1974_12_31_3p.txt

Tegnaptól: közvetlen telefon

Moszkva-Budapest távhívórendszer

Hétfőn, tegnap délelőtt Rödönyi Károly közlekedés- és postaügyi miniszter dolgozószobájában megcsendült a szürke színű külön telefonkészülék, amelyen közvetlen telefonhívás érkezett Moszkvából Budapestre. A hívó Ny. V. Talizin, a szovjet közlekedés- és postaügyi miniszter első helyettese volt, s köszöntötte miniszterünket abból az alkalomból, hogy megindult az automatikus telefonforgalom Moszkva-Budapest között. Az ünnepi telefonbeszélgetésnél ott volt V. J. Pavlov, a Szovjetunió magyarországi nagykövete és Tóth Illés, a posta vezérigazgató-helyettese.

- Az első telefonbeszélgetésben Ny. V. Talizin hangsúlyozta, hogy a közvetlen telefonkapcsolat szélesíti és könnyíti a Szovjetunió és Magyarország állampolgárai közötti érintkezést.

- Rödönyi Károly válaszában örömét fejezte ki, hogy a Moszkva-Budapest közötti automata távbeszélő szolgálat meggyorsítja a közvetlen szóbeli érintkezést a két ország fővárosa között. Az automata távbeszélő szolgálat bevezetése bizonyitéka annak az országaink közötti igen jó műszaki-tudományos együttműködésnek is - hangsúlyozta - amelynek eredményeként végre tudjuk hajtani a KGST-tagországok komplex hírközlési programját.

- A miniszter az ünnepi hivást követően elmondotta, hogy a szocialista országok postaügyi miniszterei 1969. évi bukaresti tanácskozásán hoztak határozatot a szocialista országok fővárosai közötti automatikus telefonelőfizetői forgalom bevezetéséről. A Moszkva-Budapest közötti telefonforgalomban a moszkvai előfizetők közvetlenül egyidőben hat áramkörön hívhatják a magyar főváros telefonelőfizetőit. Ez az összeköttetés a forgalomtól függően tovább bővíthető. A többi szocialista országgal a következő években veszszük fel a közvetlen telefon-kapcsolatot.

- Magyarország 1971-től Berlinnel. Frankfurttal, Béccsel. Stockholmmal és Zürich-hel vette fel a közvetlen telefonforgalmat, ami azt jelenti, hogy az említett városok telefonelőfizetői közvetlenül hívhatják a magyar telefontulajdonosokat. A kimenői távhívás egyelőre még csak félautomatikus.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.