A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1974_02_20_173p.txt

ZSIGULI - TELEFON - ARCPAKOLÁS

(Részlet a cikkből...)

Mezőhegyes hosszú nevü szövetkezetében, a Vas-, Fa-, Fém- és Gépipari Ktsz-ben várni kellett az elnökre. - A telefonközpontokról tárgyal - mondták az előszobában, és ez rögtön kíváncsivá tett. Miért a többes szám? Hány központ kell egy szövetkezetnek? Megnyugtattak, nekik már van egy automatájuk, az említettek kézi kapcsolásúak, és a szövetkezet gyártja őket.

Hogy kerül a telefonközpont Mezőhegyesre ?

- Ezt már az elnöktől, Illyés Józseftől kérdeztem. Mint kiderült a szövetkezet már régi "telefonos" hagyományokkal bír. Évek, óta javítják a tíz, negyven-, nyolcvanvonalas központokat, és mikor a Telefongyár gazdát keresett ennek a gyártmánynak, ők jelentkeztek.

- Jó munkaalkalom nőknek, és jó üzlet a szövetkezetnek!
- gondolták és igazuk volt. Két éve, 1972-ben 325 ezer forintot hozott a telefon, az idén úgy nyolcmillióra számítanak.

- Kicsit csodálkoztam, hogy az automatizálás korában kezdenek kézi kapcsolású központokat gyártani, de megnyugtattak: - Az automata korszerűbb, gyorsabb, de ez sokkal megbízhatóbb. Bírja a rázást, port, nedvességet és sok helyütt ez a fontos. Az idén már több, mint 150-re van megrendelésük, és kapacitásukat akár 1980-ig leköthetnék, akkora az igény. A sorozatgyártásnak csak egy akadálya van, a Telefongyár késik a dokumentáció átadásával.

- Ők ugyanis "ugrásra" készem állnak. Berendeztek egy szép, világos műhelyt, a javításban már gyakorlatot szereztek, alkotják a magot, és dolgos munkáskéz akad Mezőhegyesen. Ha kell, két műszakban dolgoznak, de teljesítik, amit vállaltak.

- A mezőhegyesi lányok, aszszonyok ügyességét a Zsigulitulajdonosok is dicsérnék, ha tudnák, hogy kocsijuk műszerfalában is "benne van a kezük". Három éve, 1970-ben kezdték a szerelést a Mechanikai Mérőműszerek Gyárának megbízásából és tavaly már 140 ezret gyártottak. Az alkatrészeket az MMG adja, és így minden darab összeszereléséért tíz forintot kapnak.

- Varga Anna 19 éves, és kezdettől fogva szereli a műszerfalakat. Most éppen az izzók foglalatát erősíti fel boszorkányos gyorsasággal. "Minden héten mást csinálunk" - mondja. - "Ez azért van így, hogy ne legyen unalmas a munka, és tudjuk egymást helyettesíteni is. Jól érzem itt magam, nem keresek rosszul. Elégedett vagyok."


         
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.