A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1974_05_10_3p.txt

Postások és munkájuk

Még 87 lóra fizet a Szegedi Postaigazgatóság havi ezer forint lótartási dijat, nem a múlté még tehát a lóháton érkező postás a tanyavilágban. Az adottságokat figyelembe véve kell elérni, hogy se télen, se nyáron ne szüneteljen, sőt: javuljon a postai szolgálat a tanyákon is, Szegeden is - erről beszélgetünk a Szegedi Postaigazgatóságon Szőcs Mihály postaforgalmi osztályvezetővel és dr. Bodor János munkaügyi osztályvezetővel. Nem kérdezünk ezúttal a telefonszolgáltatásról, hiszen lapunk azzal az utóbbi időben sokat foglalkozott, és sok ezzel kapcsolatos gondra, panaszra csak a felépülő postapalota hoz orvoslást.

Minőség

Ha egy cipőt vesz az ember, tisztában van vele, milyen minőségi követeimenyeknek felel meg az áru, hogyan sorolta "osztályba" a gyári meo. De hogyan, milyen szempontok alapján minősíti saját munkáját a posta? A postai felvételnél a várakozási idő csökkentésével javulhatna a munka minősége - Szegeden ezért még tenni is kellene valamit. A főpostán például hó elején a pénzfeladás rabol sok időt - amellett, hogy gépesítettek, szervezéssel igyekszenek a helyzeten javítani: minden hónap ötödikéig minden felvevőablaknál teljes az üzem szombaton is! Pillanatnyilag sem elég már ez sem, a főposta bővítése időszerűvé vált de csak az új műszaki épület elkészülte után kerülhet erre sor. A főpostán kívül Szegeden még 13 hivatal és 3 fiókposta működik, jó néhány közülük kicsi és korszerűtlen. Új épül viszont az Odesszai körúton és majd Tarjánban, ami javít a helyzeten. Mindezt azért részletezték a postaigazgatóságon, mert a legtöbb panasz a várakozással kapcsolatos, ami az adottságokkal függ össze. Ma már ezreléknyi nagyságrendű a kézbesítési panaszok aránya, pedig a postás dolgozók ezt a munkaterületet az utóbbi években nem tartották kellemesnek, a kézbesítők között volt a legnagyobb a munkaerő-vándorlás. A jobb járműellátás, s a jobb fizetés javított a munkaerőhelyzeten. Szegeden 78 levél kézbesítő dolgozik, 8 csomagkézbesítő járat van (köztük egy az expresszcsomagokhoz). Tavaly októbertől Tarjánban is házhoz viszik a csomagokat. Az expresszleveleket és táviratokat 15-20 kézbesítő hordja, a panaszok csökkenése jellemzi munkájukat.

Hasznos a holló

A levelek, expresszküldemények és taviratok "átfutási idejét" szigorúan ellenőrzi a posta, a tapasztalatok szerint megkönnyítette a munkát az irányítószámok használata. Erről szóljunk, mert vannak, akik úgy vélik, hogy egyelőre ez a közönség  "szoktatására" van, míg a gépek, szükséges berendezések nem üzemelnek. Pedig nem egészen így van! A küldeményeket elosztó postai dolgozók munkáját meggyorsítják az irányitószámok, természetesen, ha pontosan irtuk a borítékra, hiszen könnyebb a számokat, a körzeteket megjegyezni, mint azt, hogy melyik aprócska falu Magyarország melyik részén található. Nem is egy tarjánvárosi lakó levelére csak annyit írnak: Tarján. Igy, Szeged nélkül. Ilyenkor aztán Tarján községbe jut a levél. Viszont a "holló" nem téved, ha a 6723-as irányítószám és Szeged, Tarján is a küldeményen van. Például Szegedet tíz körzetre osztották, ezen belül például Tarjánban 8 kézbesítő dolgozik. A helyes irányítószámmal címzett levél gyorsan a kezükbe kerül. A felmerések szerint a levelek 90-95 százalékán van irányítószám, ez az emberek rendszeretetére vall, s a postások munkájának megértésére is. Az dolgozik jól, aki szereti munkáját, akinek munkájához jó fizetéssel, jó körülményekkel teremtettek kedvet. - Szerethetik-e munkájukat a postások? Szegeden 1068 postás dolgozó van, a főpostán például a létszám 406. Elöljáróban: az ezernél több postás közül több mint 400, tíz évnél régebben dolgozik munkahelyén - elég beszédes adat ahhoz az állításhoz, hogy munkaerőgond van ugyan, de nincs szorító munkaerőhiány, hanem néhány kritikus feladatkörben kell ügyelni a munka könnyítésére. A postások éves bérszínvonala átlag 28 ezer forint, az utóbbi három évben a 20 százalékot is meghaladta a béremelés, tavaly például átlag 11,4 százalékos bérfejlesztést kaptak a forgalmi dolgozók. A tavalyi eredmények alapján 15,4 napnak megfelelő bér volt a nyereségrészesedésük, s a nyereség jutalom, nyereségprémium is emeli jövedelmüket.

Melyik nap lesz "szabad szombat"?

Nem jelenti ez mégsem, hogy a postásokat felveti az elégedettség - vannak itt is rosszabbul fizetett munkakörök. Van még mit tenni, hogy vonzó pálya legyen a postai munka, s ez nemegyszer éppen a hivatalvezetőkön is múlik. Itt van például a 44 órás munkahét, amely osztályrésze idén április 1-től a postásoknak. Az érthető, hogy megszervezése nagy feladat, mert a postai szolgálatot biztositani kell, s így a szabad szombat nem lehet mindig szombaton, s ezentúl is sok munkakörben kell vasárnap is, ünnepnap is dolgozni. Természetesen más munkaterületeken is vannak ilyen gondok, a postánál viszont elsősorban azért említésre méltó, mert a dolgozók 46.7 százaléka lány és asszony, s a nök aránya különösen a folyamatosságot kívánó közvetlen szolgáltatási területeken, munkakörökben emelkedik évről, évre.

A dolgozok életkörülményeit igen kedvezően befolyásolja, hogy Szegeden 75 férőhelyes saját óvodát tart fenn a posta, amelyet 60000 forintért állítottak fel, s évi 530 ezer forintos költséggel működtetnek. Kevés vállalat, intézmény van Szegeden, amelyiknek vezetői azt mondhatjuk - megnyugtató módon rendezték dolgozóik gyermekeinek elhelyezését. Lakásépítésre a postaigazgatóság az idén 1 millió 950 ezer forintos támogatást ad (a három megye területén összes dolgozóik száma 5500!). Négy szegedi postás is részesült a kölcsönből, 298 ezer forint összeget kaptak együtt. Érdekességként említettük az írás elején a postáslovakat - felsorolni is nehéz lenne az új gépek, járművek számát. Mindenesetre többet költenek benzinre, mint szénára ... De fejlődést a szolgáltatás színvonalat nem ebben mérjük. Ha pontosan érkezik a levél, a távirat - az a természetes. Ezért nem tart minket hálátlannak a posta, nekik is az a jó, ha elégedettek vagyunk munkájukkal, természetesnek tekintjük a pontos szolgáltatást. A "postamunka" - fogalom nálunk,..

Szőke Mária
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1973   <<   1974   >>   1975
Home
Delizsánsz.