A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1976_01_28_227p.txt

A hírközlés V. ötéves tervéről tárgyalt
a Postások Szakszervezetének központi vezetősége

A posta V. ötéves tervének legfontosabb feladatairól tárgyalt dr. Buják Konstantin vezérigazgató-helyettes beszámolója alapján kedden a Postások Szakszervezetének központi vezetősége, meghatározta a szakszervezet tennivalóit, hogy a posta magasabb szinten végezhesse munkáját gyorsabban, pontosabban, udvariasabban szolgálja a közönséget. A központi vezetőség ülésén részt vett Horn Dezső közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes, a posta vezérigazgatója és Virizlay Gyula SZOT-titkár.

- A posta legfontosabb törekvése, hogy a korábbi elmaradást felszámolva a minőségi színvonal növelésével javítsa a szolgáltatásait. Ezért az V. ötéves tervben növelik a rekonstrukciós beruházások arányát, fokozottabban fejlesztik a vezeték nélküli hírközlést, korszerűsítik a távbeszélő szolgálatot és nagyobb anyagi erőket fordítanak a munkaerőt megtakarító gépesítésre. Ennek megfelelően a legcélszerűbben igyekeznek felhasználni az V. ötéves tervben az állóeszköz-fejlesztéshez rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintot, amelynek 19 százalékát szánják rekonstrukcióra, 81 százalékát pedig többségében ugyancsak rekonstrukciós jellegű fejlesztésre.

- A telefonszolgálatban tovább szélesítik a távhívást, 1400 belföldi és 800 nemzetközi összeköttetést létesítenek, 50 újabb hazai helységet kapcsolnak be az országos hálózatba. A tervidőszakban 210 ezer fő- és 80 ezer alállomást építenek a telefonközpontokba, de mert 83 ezer elavult főközponti állomást leszerelnek, a kapacitás ténylegesen 207 ezer állomással bővül. Ezúttal nem adnak ki minden új állomást, hogy a központok túlterhelését megszüntessék. így várhatóan tovább növekszik a telefonra várakozók száma, a forgalmat viszont javítják, a zsúfoltságot csökkentik annál is inkább, mert Budapesten és a vidéki nagyvárosokban megkezdik a régi hálózat rekonstrukcióját is.

- A vezeték nélküli hírközlés fejlesztésével - a 2000 kilowattos új középhullámú nagyadó üzembehelyezésével, URH- és tv-adók telepítésével - elérik, hogy a tervidőszak végére a Kossuth-műsor az ország területének 97 százalékán, a Petőfi 88 százalékán, a III. műsor monofónikusan 95 százalékán, sztereofónikusan 75 százalékán jól vehető lesz. A tv I. műsorával az ország területének 94 százalékát, a II. műsorral 50 százalékát sugározzák be megfelelő minőségben.

- A klasszikus postaszolgálat javítására Budapesten, levélfeldolgozó automatát helyeznek üzembe, országosan 10 nagy és 80 közepes, valamint kisebb hivatalt építenek, s megkezdik a gépesített csomag-, levél- és hírlapfeldolgozás bázisának, a budaoesti postakombinátnak az építését is.

- A tervidőszakban 445 millió forintot fordítanak szociális és kulturális célokra, a dolgozók munkakörülményeinek, üzemegészségügyi ellátottságának további javítására.


(MTI)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1975   <<   1976   >>   1977
Home
Delizsánsz.