A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1976_03_21_160p.txt

Telefonközpontok exportra - Rádiócsatlakozók az NDK-ba - Tv-alkatrészek NSZK kooperációban

- A rohamosan fejlődő híradástechnikai ipar mind több alkatrészt, félkészterméket igényel. A Híradótechnikai Vállalat békéscsabai gyáregysége e termékek gyártásával igyekszik a hiányokat enyhíteni. Békéscsabán négy főgyártmány-család alkatrészeit készítik.

- A telefonközpontokhoz szükséges egyenirányítókból az elmúlt évben mintegy 35 millió forint értékű alkatrészt és félkész szerelvényt szállítottak kooperációban a BHG-nek. A kész telefonközpontok 60 százalékát a KGST-tagállamokba és a fejlődő országokba exportálják.

- A központi TV vevőantennákhoz szükséges csatlakozókat hazánkban egyedül a HTV készíti. A két éve még hiánycikknek számított csatlakozókból tavaly már kielégítették a hazai igényeket, s az idén, e termékekből exportra is szállítanak. Különféle rádió és magnetofon csatlakozókból mintegy 20 millió forint értékűt készítettek tavaly, s ennek felét, vagyis egymillió csatlakozót az NDK-ba exportáltak. Az univerzális egyenirányítókból - nagyteljesítményű akkumulátor töltő - 12 millió forint értékben mintégy 3 ezret készítettek. A gyáregység a híradástechnikai tartozékok közül az URH-adásokhoz szükséges alkatrészeket gyártja.

- A HTV csabai gyáregysége tavaly eredményes gazdasági évet zárt. Árbevételük meghaladta a 102 millió forintot, mely 16 százalékkal több az előző évinél. A többletárbevételt mindössze 3,5 százalékos létszámfejlesztéssel, a munka- és üzemszervezés egyidejű javításával érték el. A takarékossági intézkedés is jelentősen segítette a termelés növelését. A tervezett 300 ezer forinttal szemben mintegy 600 ezer forintot takarítottak meg, s ebből az összegből célgépeket, célszerszámokat vásároltak.

- Az idei tervek teljesítését a korábbiakhoz képest jobb feltételek segítik. Az elmúlt év végén ugyanis átadták a 3,5 millió forintos költséggel épült 700 négyzetméteres új munkacsarnokot, amelyben jobb munkakörülmények között dolgozhatnak a szerelők. A gyártmánycsaládokat bővítették, s hamarosan hozzálátnak NSZK kooperációban a TV csatlakozó alkatrészek gyártásához. Termelésüket 6-7 százalékos létszámbővítéssel, illetve a munka- és üzemszervezés további korszerűsítésével kívánják növelni. Az év végére széretnék túlteljesíteni a 130 millió forintos árbevételi tervüket.

SZ
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1975   <<   1976   >>   1977
Home
Delizsánsz.