A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Esti Hírlap - eh_1976_08_03_12p.txt

CROSSBAR-KÖZPONTOK

Telefontávhívás újabb városokban

A Budapest-Vidéki Postaigazgatóság az ötödik ötéves tervben tovább fejleszti a távbeszélő-hálózatot Pest, Komárom, Nógrád és Fejér megyében.

Salgótarjánban megkezdődött az új Crossbar-telefonközpont építése. Átadása után Salgótarján is bekapcsolódik a távhívórendszerbe. Budapest és Nógrád fővárosa között már megkezdődött a távkábel építése. Tatabánya, Komárom megye székhelye is Crossbar-rendszerű távbeszélőfőközpontot kap, várhatóan 1979-ben. Székesfehérvárott az 1-es számú megyei postahivatal teljes rekonstrukcióját végzik.

A legtöbb beruházást Pest megye kapja. 1980-ig a szentendrei és a ráckevei járás telefonhálózatát automatizálják, Vác az ötödik ötéves tervben ezer vonallal bővül. Az érdi postaközpont hálózatát bővítik, s korszerűsítik a budai járás telefonhálózatát. Szentendrén - 38 millió forint értékű beruházással - új postahivatal épül, modern távbeszélőközponttal. Sajnos kivitelezőjét egyelőre még nem találta meg a Postaigazgatóság.

A tavaszi BNV-n mutatta be az NDK-beli RFTC a Mobil elnevezésű, kerekeken guruló konténer telefonközpontot. Ezt a Posta megvásárolta, s már Dunakeszin van a hatszáz állomásos berendezés. Ezzel a telefonközponttal automatizálják a helyi beszélgetéseket, ám a helyközieket továbbra is kezelők kapcsolják. A másik hasonló berendezést - ezt a svéd Ericson-cég szállítja - Ráckevén állítják fel.

Ezzel Ráckeve ősszel kapcsolódik a távhívóhálózathoz.

A dunakeszi konténer telefonközpont augusztus 15-e után kezdi meg munkáját.

(koppány) 
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1975   <<   1976   >>   1977