A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1976_07_18_121p.txt

Már 231 méter magas az adótorony

ŐSSZEL MEGKEZDIK A PRÓBAADÁSOKAT

Az új Kossuth-adó építéséről 1973 tavaszán hozott határozatot a Gazdasági Bizottság, s még az év szeptemberében megtörtént Solton az alapkőletétel. A két, egyenként 1000 kilowattos egységből álló középhullámú adóberendezés az ország területének 80 százalékán teremt kifogástalan műsorvételi lehetőséget. Első adásnapja jó öt hónap múlva, december 31-én lesz. Az utolsó hónap azonban már a próbaadásoké. A kormány által kiemelt beruházáson dolgozó vállalatok szocialista szerződésben kötelezték magukat, hogy november végére munkájukat befejezik.

A generál kivitelező Bács megyei Állami Építőipari Vállalat a terveknek megfelelően év elején átadta helyét az energia- és adóépületben a technológiai szerelést végzőknek. Kívülről szinte késznek látszanak az épületek, egy részen már a homlokzat festése is elkészült.


         


Az energiaellátó rendszer berendezéseinek szerelése. A munkát az Elektromechanikai Vállalat dolgozói végezték.
(Pásztói Zoltán felvétele)

A jelenlegi munkákról Deli András építésvezető-helyettes tájékoztat : Most 140 emberünk dolgozik itt. Az építőmesteri munkák elkészültek és a szakiparosok is végeznek a hónap végére az energia- és az adóépület befejező munkáival. Az ősz végén mégegyszer visszatérnek majd azok végleges befejezésére, javitasara.

Addig is akad tennivalónk a kiszolgáló épületben.

Július 6-án sikeresen megtörtént az energiafogadó berendezések üzempróbája. Ezeket az Elektromechanikai Vállalat dolgozói szerelték be. Az érkező 10 kilovoltos áramot 0,4 kilovoltosra alakítják át. Az adót tápláló kábelek telepítése ugyancsak rövidesen elkészül.

Az adóépületben nagy a forgalom. Itt most hajráznak a szovjet és a magyar szerelők. A hónap végére fejezik be az adó és a működtetéséhez szükséges hűtőrendszer beszerelését. Ezek szállítója - csakúgy, mint az antennatoronyé - a Szovjetunió. Két héten belül érkezik a szovjet szerelők újabb csoportja, s a hazai távközlési szakemberekkel együtt elkezdik vizsgálni a berendezések minőségét és teljesítőképességét.

A kiszolgáló épület piramisának csúcsán még üresen állnak a tartóoszlopok. A rácalmási átjátszó adóról érkező rádióhullámokat összegyűjtő parabolatükröket szerelik majd rájuk. Az alkatrészeket ősz elején szállítják Soltra, Kanadából. Alattuk, már javában készül a modulációs kamra. A helyiség falait most borítják be az árnyékoló vörösrézlemezekkel a BÁCSÉP dolgozói. A jövő hónap elején pedig a posta távközlési szakemberei kezdik meg a modulációs kábelek telepítését. Az országban ez lesz a második ilyen berendezés, egyfajta "szűrő", amely lehetővé teszi majd, hogy kifogástalan minőségű adást sugározzon a solti adó.

Év elején fogtak az antennatorony építéséhez a szovjet szerelők, s július 14-én már 231 méternyire magasodott a karcsú építmény. Már több mint egy óráig tart egy-egy elem fölemelése a földről a szerelési szintig. Még további 67,4 méterrel toldják meg a tornyot, a munka határideje szeptember 10-e. Naponta kétszer kapnak időjárásjelentést az építők. A szél és a párás levegő ennél a magasságnál ugyanis már könnyen veszélyeztetheti a dolgozók biztonságát és a munka pontosságát.

Az adóállomást üzemeltető műszakiak gárdája már együtt van. A BÁCSÉP húsz szolgálati lakást épített számukra a községben. Ezek a műszakiak figyelemmel kísérik a szerelést, s részt vesznek a berendezések kipróbálásában. Az őszi hónapokban még belső antennával végzik a próbaadásokat, mert így nem zavarják a rendes műsort. Decemberben pedig - a Kossuth rádió adásszüneteiben - már az igazi hullámhosszon sugároz az adó.

- A héten kezdtünk hozzá - sorolja a tennivalókat Deli András - az adó és az antennatorony közötti kábelrendszer telepítéséhez. A földmunkákkal már elkészültünk, a kényesebb feladat viszont most, kezdődik. Egy-egy betontuskó pontos elhelyezését három irányból is kell műszerrel ellenőrizni. Dolgozunk ezenkívül a tartalék energiatelepen, az utak építésén, készül a környék világítása, és még az idén elkezdődik a park kialakítása, ami azonban csak márciusra fejeződik be.

Most érkeztek a munka döntő szakaszához az adóállomás építői. Háromszáz ember dolgozik Solton, összesen mintegy tizenhat vállalat munkásai. A hónap végén újabb munkaterületeket adnak át, tehát tartják a fontos részhatáridőket.

Zs. A.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1975   <<   1976   >>   1977
Home
Delizsánsz.