A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1976_01_21_129p.txt

MEGKEZDŐDIK A KÁBELHÁLÓZAT REKONSTRUKCIÓJA, ÚJABB ADÓK BŐVÍTIK A RÁDIÓ ÉS A TELEVÍZIÓ VÉTELLEHETÖSÉGÉIT

Előtérben a hírközlés minőségének javítása

A hírközlés, jóllehet sokat fejlődött az elmúlt tervidőszakban, nem tudta kielégíteni a gyorsan növekvő igényeket. A helyközi telefon forgalomban a szomszédos országokkal korszerű, sokcsatornás rendszerekkel építették ki a nemzetközi, átviteli utakat, befejeződött a belföldi és a nemzetközi távhívóközpont építése; belföldön 131 város és község, a nemzetközi forgalomban 15 ország telefonelőfizetői hívhatók közvetlen tárcsázással. A helyi távbeszélőszolgálat fejlesztése viszont elmaradt a tervezettől, a központkapacitás az előírt 234 ezer helyett 210 ezer állomással bővült, így tovább emelkedett a telefonra várakozók száma. A vezeték nélküli hírközlést egyebek között a jászberényi 500 kilowattos rövidhullámú adóval a Kossuth, a Petőfi és a III. műsor sugárzását 17 URH-adó telepítésével javították. A televízió II. programját viszont a tervezett hat helyett csak 2 adó sugározza.

- A posta V. ötéves terve a népgazdaság és a lakosság fokozódó igényeit, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve rangsorolta a tennivalókat. A szolgáltatások minőségének javítása érdekében elsősorban a hírközlés biztonságának és üzem készségének fokozására 13,7 milliárd forintot használnak fel.

- Az összegnek több mint fele, 7,5 milliárd forint jut a távbeszélő hálózat fejlesztésére, amelynél ezúttal a vidéké az előny. A belföldi telefonszolgálatban, megelőzve a központok kapacitásának bővítését is, a hálózat rekonstrukciója kerül előtérbe. Ennek során a fő összeköttetéseket szolgáló légvezetékeket kábelekkel váltják fel, Budapesten és a nagyvárosokban megkezdik a kábelhálózat cseréjét is. A tervidőszakban a helyi telefonhálózatban a korábbinál kevesebb, mintegy 200 ezer állomással bővítik a fő- és alközpontok kapacitását. Ennyi új állomást azonban nem szerelnek fel, - jóllehet jelenleg is mintegy 200 ezer várakozót tartanak nyilván és számuk várhatóan tovább növekszik -, mert a központok amúgy is túlterheltek, csúcsidőben már egyre nehezebb telefonkapcsolatot teremteni. Nagyobb gondot fordítanak a kérelmek elbírálására, elsősorban a közérdeket veszik figyelembe, s a közületi telefonigények továbbra is megelőzik a lakosságét. Ennek ellensúlyozására újabb ezer nyilvános telefonállomást - köztük távhívásra is alkalmas készülé keket - szerelnek fel, tovább fejlesztik a belföldi távhívást is, minden megyeszékhelyet bekapcsolnak az országos hálózatba.

- A nemzetközi forgalomban a KGST-tagországok között komplex automatizált hírközlőrendszer épül 1990-ig, a tervidőszakban megkezdődik a rendszerből ránk háruló feladatok megvalósítása. A tervidőszak elején befejeződik az űrtávközlési földi állomás építése is.

- A vezeték nélküli hírközlő hálózat nagy beruházása, a solti 200 kilowattos középhullámú rádióállomás várhatóan az idén üzembe kerül. Ezezl és az URH-háló-x zat rekonstrukciójával, további bővítésével a tervidőszak végére lehetővé válik, hgoy a Kossuth Rádió műsora az ország területének 97 százalékán, a Petőfié 88 százalékán, a III. műsor pedig monofonikusan 95 százalékán jó minőségben vehető legyen. Átját- szóadők telepítésével, s újabb nagyteljesítményű berendezések üzembehelyezésével a televízió I-es műsoránál a besugárzott terület aránya 94 százalékra, a II. műsoré az ország területének 50 százalékára növekszik.

(MTI)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1975   <<   1976   >>   1977
Home
Delizsánsz.